Cypripedium / Guckoskosläkte / Orkideer /Höst

Denna familj tillhör orkideerna. I Europa finns det en art som även finns i norden. Det är den i Sverige fridlysta och välkända Guckosko. För övrigt så är deras utbredningsområde på norra halvklotet, där de finns både i Asien och ner till Mellanamerika på västra halvklotet.
De artrena blommorna är lite svårare att odla, men hybriderna nedan är framtagna just med avseende på att kunna odlas i vanlig trädgårdsjord och även ner till -25 till -30 grader Celsius. De vill ofta ha näringsrik, fuktig jord i ett skyddat område. Mellan-och nordeuropeiska temperaturer är optimalt även för de artrena blommorna som klarar ner till -20 grader Celsius i normalfallet.

Cypripedier är tämligen problemfria om de planteras ut i rabatter med skugga. Optimalt är om de får växa under ett ”tak” som består av ribbor. Då får de skugga samtidigt som solen släpps igenom men utan att den blir påfrestande för dom. Kom ihåg att deras ursprungliga växtort är skogar. Direkt solinstrålning är inte bra. Sker detta så skall det vara på tidig morgon eller sen kväll. Med hjälp av ribbor så kyls även luften ner. En tunnel av olika foliematerial kommer bara att hetta upp  luften för mycket och kyls inte ner tillräckligt på natten. Kyliga nattemperaturer är viktiga. Skuggiga områden på nordsidor kan vara optimala för dessa blommor. Om du vill bygga upp en skuggig tunnel så är det optimala att använda ett material som innehåller aluminium som ger 60-75% skugga. eftersom detta inte bara hindrar direkt solljus utan även reflekterar hettan från solen.

Att odla Guckoskor i krukor är svårt medan det är betydligt enklare i rabatter och kan göras utan specialkunskaper. I princip skall tiden i en kruka vara så kort som möjligt.  Substratblandningen skall framför allt innehålla mineraler och bara 20-30% organiskt material. Annars är risken för förruttnelse för stor. Bäst är fyrkantiga krukor i storleken 11-12 cm. Riskerna vid krukodling minskar om man sänker ner krukorna i sandjord.  Rötterna behöver jämna, kyliga temperaturer för bra tillväxt. För att lättare ta hand om sina blommor kan man ställa ner krukan i en annan kruka i sandjorden som är en cm större rakt över.

Att plantera blommorna i rabatter ger dom största möjligheten att växa till sig och är det enklaste.  Plantavstånd ca. 10×10 cm, inte mer. Lerjord och liknande är inte optimalt. Man kan förbättra jorden med mineraler. Något som är bra för jorden är om man strör barr från granar över jorden. Det ger en bättre jordstruktur och förbättrar även fuktigheten. Om det är torrt ute måste man vattna extra. guckuskor älskar en jämn mellanfuktig jord. Å andra sidan så bör man skydda rabatten vid längre regnperioder. Detta kan annars göra att de börjar ruttna.

Gödsla skall man göra framför allt under våren. Bladen skall alltid vara gröna. Vanliga gödselprodukter som säljs duger utmärkt.

Temperaturer ner till omkring – 20 C är inga problem. Viktigt är att under vintern skydda plantorna mot sol, så att de inte töar upp under dagen. De starka temperaturförändringarna kan annars göra att plantorna dör. De är speciellt känsliga under de första året. Det skadar inte att täcka med bl.a. granris under vintern. Tvärtom. Använd inte flis eller löv eftersom möss kan övervintra där och risken ökar att plantorna ruttnar. Ett växthus eller en tunnel rekommenderas heller inte, eftersom det kan bli för varmt. Då är de tmycket bättre att de står utomhus i skugga och är nedfrysta.

Om det regnar mycket under vintern så bör man skydda dom för överdrivet mycket regn. Önskvärt är minst 8-10 veckor under +5 C.

När Guckoskor har börjat växa till sig så är bladen frostkänsliga. Då kan de behöva att man täcker över dom.

Levereras under september till november.

Visar alla 10 resultat