Orkideer-Inomhus

Orkideer är troligtvis den blomstergrupp som är allra mest mytomspunnen om man nu kan säga så om blommor. De tros bara växa i tropikerna av många, men det är väldigt fel. Många växer även på norra halvklotet och klarar även våra svenska vintrar. Men här har vi samlat orkideer som är mer klassiska dvs. man skall ha dom inomhus på vintern. Men en hel del klarar även svenska somrar utomhus, men för det se närmare under beskrivningen för varje sort.
Vi får våra orkidéer från Madeira, en portugisisk ö utanför Nordafrikas kust. Vi samarbetar med deras orkidéepark i Funchal (huvudstaden) som heter BoaVista Orchids. Besök gärna denna om ni kommer till Madeira. Dess chef Patrick Garton är vår expert när det gäller dessa blommor och hjälper gärna till med svar på problem i mån av tid -som han tyvärr har väldigt ont om-.

Det var hans morföräldrar som en gång började med parken. De hade samlat orkideer hemma i England men hade kommit på att klimatet var mycket bättre på Madeira för dessa och flyttade både blommorna och sig själva till ön i slutet på 1960-talet. Patrick har följt i dessa fotspår och har växt upp på Madeira.

Då klimatet i Sverige inte är det bästa under vinterhalvåret för att skicka ut dessa blommor, har vi två utskick per år. En gång i slutet på maj och en gång i slutet på september. För att få blommorna till en viss tid måste vi ha beställningarna senast sista februari (för majutskick) respektive slutet på maj (för septemberutskick).

Vi kommer att lägga till nya orkidéer allt eftersom vi får in bilder och textmaterial, så titta gärna in emellanåt. För dessa kommer vi inte att presentera nyheter 2 gånger om året som för trädgårdsväxter.

Visar 1–12 av 25 resultat