Fuchsia / Fuchsior

Fuchsior är en familj av växter som har sitt huvudsakliga utbredningsområde från Centralamerika genom Sydamerika och ända ner till sydligaste spetsen av kontinenten. Dessutom finns det några arter på Nya Zeeland och Tahiti i Stilla Havet. Antalet arter rör sig om ca. 100 med flera 1000 olika hybrider.
Normalt är de buskar med en maximal höjd om 4 meter (även om de flesta endast når en höjd om en ½ meter eller strax därutöver), men det finns en art på Nya Zeeland som blir ett träd på upp till 15 meters höjd.
Oftast finns Fuchsior i tropiska och subtropiska omgivningar men en några finns även i kallare områden. Uppfattningen är normalt att de är kinkiga växter som inte passar i svenskt klimat, men det finns vinterhärdiga både arter och hybrider som kan klara av vintrar upp till Stockholmsområdet under gynnsamma förhållanden. De vinterhärdiga som finns upptagna här har klarat av temperaturer ner till – 20 grader Celsius i bergsområden i Europa. Inte under längre perioder men minusgrader ner till – 10 grader skall de klara av i Sverige. Men det skadar inte med söderläge och vintertäckning. Det ökar chanserna att de överlever. Plantering i krukor kan göras men t.ex. sorten Hawkshead är inte lämplig för detta då den inte vill ha för varmt runt rötterna. Allmänt kan man säga att det är bättre för vinterhärdiga sorter att planteras i rabatt och inte i krukor. Allra helst vill de stå i halvskugga då för mycket sol inte är bra. Även för höga temperaturer (omkring 30 grader och högre) är inte bra heller. Jorden bör vara fuktig men väldränerad (inga stående vattensamlingar) och näringsrik. Växtplatsen halvskuggig men hellre sol än helskugga. De tycker i regel inte om när det blåser. Se under vinterhärdiga Fuchsior såväl som inte vinyterhärdiga som vi har delat upp i grupper.
Vill man föröka dom så är hybriderna sterila och måste förökas med hjälp av sticklingar medan arterna kan förökas med frön.
Vänta med att plantera ut Fuchsiorna till i maj – juni. Ju senare desto bättre. Under tiden skall de vattnas ”lagom”, mer eller mindre efter behov.

Beträffande inte vinterhärdiga Fuchsior så kan man ha dom ute i trädgården under sommaren men vänta tills det blir sommartemperaturer. De är också lämpligare att ha i kruka ute.

USDA 7-11

Visar 1–12 av 17 resultat